Dorty jsou takový můj zvláštní svět, moc mě to baví, tvořit něco, co se pak sní a ještě, když to okolí chutná:-) Našla jsem si něco v čem dokážu vyniknout a tak se to stalo mým koníčkem. Nejsem profesionál, pořád se učím, ale řekla bych, že už o pečení dortů ledasco vím. Přece jen už peču 12 let, dá se říct, že i nějaký čas na zakázku a do vlastního kšeftu:-) Dělám dorty narozeninové, sváteční a i běžné na chuť. Občas ještě něco vytvořím svým kamarádům nebo kolegům z práce. Jakmile má někdo z rodiny narozeniny, dostane dort, snažím se být originální a tak dělám pokaždý něco jiného a někdy i nového, pořád hledám inspiraci, jak tady u nás, tak v zahraničí. Recepty si často tvořím, už sama, většinu věcí, už dělám od oka a nevážím... Vážím, asi jen, když dělám něco poprvé, jinak, pak už vím, jaká má být konzistence těsta a krému, tak se řídím hodně tím.
BORŮVKOVÝ MÍŠA DORT

Míša dort nebo řezy zná každy. Ale to bych nebyla já, kdybych nexperimentovala i s klasikou. Nevím, jak Vy? Ale já mám ráda ovoce a borůvky, jsou pro mě něco nejlepšího... Takže jsem chtěla něco jiného a v kombinaci s čokoládovou ganasche z bílé čokolády, je to nebe v hubě. Můj táta, největší kritik jakého koliv jídla, se mamky ptal 3 x, jestli ještě nemáme ten dobrý dort od Štěpky:-) Takže to beru, jako velmi uspěšný počin.
Korpus:
6 vajec
6 vrchovatých lžic moučkového cukru
100 ml oleje
12 lžic hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin
3 lžíce kakaa
Oddělíme
si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a
šleháme ještě další dvě minutky, postupně zašleháme žloutky a olej,
zpomalím šlehač a zašlehám mouku, škrob a nakonec kako. Vyložíme formu
pečícím papírem a vylijeme do formy. Pečeme na 160°C asi 20 min.
Náplň:
250 ml smetany
750g tvarohu
2 vanilkové cukry
50 g moučkového cukru
100 g borůvek
Vyšleháme
do tuha šlehačku, cukry, tvaroh, borůvky můžeme zašlehat nebo jen ručně
vmíchat (používám mražené, povolím v mikrovlnce, sleji od přebytečné
vody a zašlehám) a dáme do lednice.
Čokoládová ganasche:
250 ml smetany
50 g másla
200 g Bílé čokolády
želatinu na 500 ml tekutiny
Šlehačku
zahřejeme k varu, vypneme a stáhneme s plotýnky přidáme máslo a
rozlámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přidám 1 vrchovatou lžičku
želatiny z Lidlu (čirá želatina na aspiky apod) Necháme zchladit na
pokojovou teplotu. Můj první pokus byl bez želatiny, ale ganasche byla
moc tekutá, takže je lepší přidat želatinu.
Vychladlý
korpus rozřízneme na půl a spodní část vrátíme do formy, okolo korpusu z
pečícího papíru uděláme okraje, poté až do okrajů dáme poloviny náplně a
přiklopíme druhou půlkou korpusu, a vytvoříme si zase okraj tentokrát
tak vysoký aby přesahovat formu a útáhneme ho pevně, aby se nám
nerozlila ganasche, idealní je na tohle cukrářská páska, která je z
celofánu, ale tu běžně většina z Vás mít doma nebude, takže musíme
improvizovat... Na druhou část korpusu navršíme zbytek krému a uhladíme
dohladka, zjistila jsem, že se mi nejlépe uhlazuje cukrářskou lžící na
podebírání dortu z tácu, je tak hezký zahlá, že dort s ní uhladíte úplně
do hladka a ještě, když jí namočíte, tak se Vám vrstva tvarohu bude
lesknout, a teď je ta chvíle, kdy budete na povrch lít čokoládovou
ganaschi, bude tak 1,5 až 2 cm široká, je důležité, aby jste jí měli
vychlazenou, nelili jí z výšky a také ne na jedno místo, lijte jí tak,
aby jste si neničili vrstvu tvarohu a ten Vám pak neplaval na vrchu.
Dejte dort vychladit ideální je tak 8 hod, nebo přes noc, aby ganasche
byla tuhá a korpus navlhnul.
Dobrou chuť.
HAVANA DORT

Už jste někdy slyšeli o Havana dortu? Já si vzpomínám, že jako dítě jsem ho zbožňovala a mamka mi ho objednávala k narozeninám. Tento dort je založený na mněkoučkém piškotu, živočišné smetaně, kvalitní čokoládě a banánech. Věřím, že tímto dortem potěšíte babičku, ale i třeba synka nebo dceru. Je to takový šlehačková klasika.
KORPUS:
6 vajec
80 ml oleje
8 lžic moučkového cukru
6 lžic hladké mouky
6 lžic polohrubé mouky
1 lžíci kaka
1 lžičku prášku do pečiva
Oddělte si žloutky od bílků. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh, poté zašlehávejte cukr, žloutky, olej, mouku, kakao a nakonec prášek do pečiva. Vyložím si dno pečícím papírem a vliju do formy. Peču na 150 °C asi 15-20 min. Upečený korpus ozkoušíme špejlí, jestli je dopečené. (pokud někdo nezná, vezmu špejli, píchnu do korpusu, pokud je upečené, tak mi na špejli neulpívá těsto)

250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 smetana fix (ztužovač)
400 ml pařížské smetany (buď té vlastní nebo koupené) těch 400 ml mám když udělám recept níže s 200 g čokolády)
2 čerstvé banány
PAŘÍŽSKÁ SMETANA:
Pokud jste trošku líný, koupíte si již hotovou. Pro nás požitkářky, je to jednoduchá výroba.
250 ml smetany na šlehání
100-200 g 50-70% čokolády
Přivedu smetanu k varu, vypnu plotýnku, přidám nalámanou čokoládu a míchám tak dlouho než mi vznikne hladká směs bez kousků čokolády, případně přihřeji (pozor ať jí nespálíte, ráda se s čokoládou přichytí a pak je to na vylití do WC) Po rozpuštění čokolády dám do lednice, nejlépe přes noc.
Čokoládu volte, podle toho jak ochotni jste do toho investovat a množství záleží, jak moc intenzivní chuť pařížské smetany očekáváte, takže množství nechám na Vás, já dávám 70% čokoládu a 200 g.
Tak a jdeme na samotnou výrobu dortu. Vyšleháme si smetanu s vanilkových cukrem a ztužovačem smetany. V druhé nádobě si vyšleháme pařížskou smetanu, už jí kvůli čokoládě nesladím a díky ztužujícím účinkům čokolády nepřidávám ani smetana fix. Nakrájím si oba banány na kolečka. Vychladlý korpus si rozřízněte na půl, půlku korpusu pomažu asi 0,5 mm vrstvou světlé smetany, pokladu vrstvou banánů, poté zase potřu světlou smetanou (nechám si asi 5 vrchovatých lžic smetany na dozdobení dortu). Vrch dortu i boky si potřu pařížskou smetanou. nechám si zase asi 5 vrchovatých lžic smetany na dozdobení dortu. Vrch dortu zdobím cukrářským sáčkem, kde střídám jeden bobek světlé smetany, jeden tmavé. Na vprch ob bobek můžete dát čokoládový penízek, banán a postrouhat čokoládou, záleží k jaké příležitosti zdobíte. Pozor na zdobení banánem, lepší dělat až před podáváním, protože banán z černá, u vnitř dortu nám to nevadí, tam barvu drží dýl.
Nic těžkého, že?
Dobrou chuť.

MÍŠA DORT
Korpus:
6 vajec
6 vrchovatých lžic moučkového cukru
100 ml oleje
12 lžic hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin
3 lžíce kakaa
Oddělíme
si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a
šleháme ještě další dvě minutky, postupně zašleháme žloutky a olej,
zpomalím šlehač a zašlehám mouku, škrob a nakonec kako. Vyložíme formu
pečícím papírem a vylijeme do formy. Pečeme na 160°C asi 20 min.
Náplň:
250 ml smetany
750g tvarohu
2 vanilkové cukry
50 g moučkového cukru
Vyšleháme do tuha šlehačku, cukry, tvaroh a dáme do lednice.
Čokoládová ganasche:
250 ml smetany
50 g másla
200 g čokolády min 50 % kakaa
Šlehačku
zahřejeme k varu, vypneme a stáhneme s plotýnky přidáme máslo a
rozlámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme zchladit na
pokojovou teplotu.
Vychladlý
korpus rozřízneme na půl a spodní část vrátíme do formy, okolo korpusu z
pečícího papíru uděláme okraje, poté až do okrajů dáme poloviny náplně a
přiklopíme druhou půlkou korpusu, a vytvoříme si zase okraj tentokrát
tak vysoký aby přesahovat formu a útáhneme ho pevně, aby se nám
nerozlila ganasche, idealní je na tohle cukrářská páska, která je z
celofánu, ale tu běžně většina z Vás mít doma nebude, takže musíme
improvizovat... Na druhou část korpusu navršíme zbytek krému a uhladíme
dohladka, zjistila jsem, že se mi nejlépe uhlazuje cukrářskou lžící na
podebírání dortu z tácu, je tak hezký zahlá, že dort s ní uhladíte úplně
do hladka a ještě, když jí namočíte, tak se Vám vrstva tvarohu bude
lesknout, a teď je ta chvíle, kdy budete na povrch lít čokoládovou
ganaschi, bude tak 1,5 až 2 cm široká, je důležité, aby jste jí měli
vychlazenou, nelili jí z výšky a také ne na jedno místo, lijte jí tak,
aby jste si neničili vrstvu tvarohu a ten Vám pak neplaval na vrchu.
Dejte dort vychladit ideální je tak 8 hod, nebo přes noc, aby ganasche
byla tuhá a korpus navlhnul.
Dobrou chuť.

ČOKOLÁDOVÝ DORT BEZ MOUKY
Po delší pauze tu mám velmi oblíbený dort, který často dělám, na narozeniny a je to takový dort, který všechny potěší jemným piškotem bez mouky a výborným krémem z mascarpone.
Je to na formu 24 - 26 cm
Korpus:
8 vajec
220 g hořké čokolády 75%
90 g másla
100 g třtinového cukru
Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme máslo společně s čokoládou. Do další misky si oddělíme bílky, které vyšleháme do tuha a poté do něj zašleháme cukr. Po zchladnutí směsi čokolády s máslem do ní zašleháme žloutky. Poté opatrně přimícháme sníh. Formu si vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto do formy a pečeme asi 45 min na 160 °C.
Krém:
2 smetany ke šlehání 33%
250 g mascarpone
2 vanilkové cukry
50 g cukru moučky
2 ztužovač smetany
Vyšleháme smetanu se ztužovačem, po vyšlehání smetany do tuha, zašleháme cukry, poté zašleháme mascarpone, v případě, že máte raději sladší, můžete zašlehat více cukru.
Tady máte nějaké tipy, jak dort nazdobit.
SVÁTEČNÍ MALINOVÝ DORT

Mám tady, takovou malou vsuvku mezi Vánočním cukrovím. Kamarádka Verunka, mě požádala o recept na nějaký sváteční dort s ovocem, tak jsem se rozhodla, že když už ho budu dávat Verunce, dám ho i na blog.
Dortík je do formy 24-26 cm, je to 12 slušných porcí:
KORPUS:
6 vajec
50 ml oleje
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru moučky
100 g hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně zašlehejte cukr, po jednom žloutku, zašlehejte i žloutky a zašlehejte i olej. Nakonec ručně metličkou vmíchejte prosátou mouku a kukuřičný škrob.
Těsto pečte ve formě vyložené pečícím papírem (stačí dno, když vyložíte i boky stane se, že se Vám těsto uprostřed vyboulí, proto okraje nevykládám ani nevymazávám). Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 20-25 min. Že je těsto hotové zjistíte, když do středu píchnete špejli, když jí vytáhnete, nemělo by na ní být syrové těsto...
KRÉM:
2 smetany na šlehání
2 smetana fixy (ztužovač smetany)
250 g mascarpone
100 g pasírovaných malin
1 vanilkový cukr
80 g moučkového cukru (sladím málo, doslaďte si podle vlastní chuti)
Vyšlehám smetanu se smetana fixem, přidám cukr. Zvlášť vyšlehám mascarpone s pasírovanými malinami. Maliny si přivedu k varu s kapkou vody a poté je přepasíruji přes sítko. Do směsi z mascarpone a malin opatřně vmíchám smetanu, míchám metličkou, ručně, než mi vznikne hladký krém.
MALINY V ŽELATINĚ
350 g Mražených malin nebo čerstvých
půl litru vody
2 lžíce cukru
a želatina na 500 ml tekutiny
svařím maliny s vodou a cukrem, nechám 3 min stát od bodu varu a přidám želatinu, pokud s ní nemáte zkušenosti, postupujte podle návodu na obalu.
Vychlazený korpus si vyndám z formy, vyložím novým pečícím papírem. Korpus překrojím na půl, na dno formy dám polovinu korpusu, potřu krém (roztírám tak, aby se mi dotýkal stěn formy) dám druhou polovinu korpusu, a zase dám vrstvu krému, trochu krému si nechám do sáčku na ozdobění hotového dortu a uložím do lednice. Stejně jako takto připravený dort. Směs malin a želatiny vychladím na pokojovou teplotu a šoupnu na chvilku do lednice, ale ne aby mi ztuhla, jen aby nebyla teplá, když jí lijete na krém.
Nakonec zaliju dort směší želatiny a malin, nechám ztuhnout min 3-4 hod.Potom ozdobím uchovaným krémem, podle fantazie.
Dobrou chuť:-)
KRTKŮV DORT

Tak má receptová smršť pokračuje a doufám, že bude teď dost času na to, abych sem dala ještě pár mých receptů, než začnu s vánočními recepty. Mám teď v lednici, už první vánoční typ. Co si, tak vylepšit před vánoční náladu, takovým Vánočním cheescakeem, který je plný voňavé skořice a je politý báječnou karamelovo - skořicovou polevou? Zítra bych ho mohla hned přidat, musím ho dnes ještě nafotit, bez fotek, by jste se neměli na co těšit:-)
Pustíme se teď do toho krtkova dortu. Všichni to znáte jako směs z obchodu a každý jí určitě někdy historicky zkoušel. Já teda zrovna nejsem příznivec tohohle moučníku, ale Míša ho má rád, protože je s banány.
KORPUS:
6 vajec
100 ml oleje
150 g polohrubé mouky
5 lžic moučkového cukru
3 lžíce kakaa
Vyšleháme si do tuha bílky, poté zašleháme do sněhu cukr, šleháme s cukrem asi 2-3 minuty, následně do sněhu zašleháme postupně olej a pomalinku zašleháváme olej. Poté vyměníme za šlehač, ruční metlu a jemně vmícháme mouku s kakaem. Vyložíme si formu pečícím papírem a pečeme na 170 °C asi 15 min. To, že je piškot upečený zjistíme, tak, že píchneme do středu korpusu dřevěnou špejlí, pokud vyndáte špejli bez známek tekutého těsta, je korpus hotový, necháme ho vychladnout.

2 nízkotučné tvarohy
1 smetana ke šlehání
1 smetana fix (ztužovač šlehačky)
50 g 70 % čokolády
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 banány
Smetanu vyšleháme s jedním ztužovačem a oběma cukry, následně zašleháme tvaroh a nakonec ručně vmícháme nasekanou čokoládu, krém dáme do lednice, než budeme mít studený korpus.
Korpus si vyndáme z formy, a znovu ho tam vrátíme, opatrně si naznačte kruh ve středu korpusu, tak aby jste měli asi 2,5 cm silný okraj. Vydlabeme lžící střed, ale ne uplně na dno, musí vám i ze spoda zůsta min 2,5 cm vrstva. Vydlabaný piškot si rozdrolíme do misky.
Do středu korpusu dáme asi 2 cm vrstvu krému a na něj uložíme banány, zkuste naskládat, jak se Vám vejde. A teď navrstvěte zbytek krému, snažte se udělat na hoře z krému takovou kopuli, aby to vypadalo jako krtina,zasypte rozdroleným piškotem a dejte ztuhnout dort na lednice ideálně 3 hodiny.

Ahoooj, děkuji moc za velice zajímavé recepety na všechny tyto krásné dorty :-) Já jsem si nedávno našla tento návod na to, jak si udělat dort a jak ho následně i nazdobit... Určitě se ti to bude hodit, tak se mrkni :-) Pak dej určo vědět. Měj se moc hezky a držím pěsti!
OdpovědětVymazat