Havana dort



 Už jste někdy slyšeli o Havana dortu? Já si vzpomínám, že jako dítě jsem ho zbožňovala a mamka mi ho objednávala k narozeninám. Tento dort je založený na mněkoučkém piškotu, živočišné smetaně, kvalitní čokoládě a banánech. Věřím, že tímto dortem potěšíte babičku, ale i třeba synka nebo dceru. Je to takový šlehačková klasika.






KORPUS:

6 vajec
80 ml oleje
8 lžic moučkového cukru
6 lžic hladké mouky
6 lžic polohrubé mouky
1 lžíci kaka
1 lžičku prášku do pečiva

Oddělte si žloutky od bílků. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh, poté zašlehávejte cukr, žloutky, olej, mouku, kakao a nakonec prášek do pečiva. Vyložím si dno pečícím papírem a vliju do formy. Peču na 150 °C asi 15-20 min. Upečený korpus ozkoušíme špejlí, jestli je dopečené. (pokud někdo nezná, vezmu špejli, píchnu do korpusu, pokud je upečené, tak mi na špejli neulpívá těsto)

NÁPLŇ:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 smetana fix (ztužovač)
400 ml pařížské smetany (buď té vlastní nebo koupené) těch 400 ml mám když udělám recept níže s 200 g čokolády)
2 čerstvé banány


PAŘÍŽSKÁ SMETANA:

Pokud jste trošku líný, koupíte si již hotovou. Pro nás požitkářky, je to jednoduchá výroba.

250 ml smetany na šlehání
100-200 g 50-70% čokolády

Přivedu smetanu k varu, vypnu plotýnku, přidám nalámanou čokoládu a míchám tak dlouho než mi vznikne hladká směs bez kousků čokolády, případně přihřeji (pozor ať jí nespálíte, ráda se s čokoládou přichytí a pak je to na vylití do WC) Po rozpuštění čokolády dám do lednice, nejlépe přes noc.

Čokoládu volte, podle toho jak ochotni jste do toho investovat a množství záleží, jak moc intenzivní chuť pařížské smetany očekáváte, takže množství nechám na Vás, já dávám 70% čokoládu a 200 g.
 
Tak a jdeme na samotnou výrobu dortu. Vyšleháme si smetanu s vanilkových cukrem a ztužovačem smetany. V druhé nádobě si vyšleháme pařížskou smetanu, už jí kvůli čokoládě nesladím a díky ztužujícím účinkům čokolády nepřidávám ani smetana fix. Nakrájím si oba banány na kolečka. Vychladlý korpus si rozřízněte na půl, půlku korpusu pomažu asi 0,5 mm vrstvou světlé smetany, pokladu vrstvou banánů, poté zase potřu světlou smetanou (nechám si asi 5 vrchovatých lžic smetany na dozdobení dortu). Vrch dortu i boky si potřu pařížskou smetanou. nechám si zase asi 5 vrchovatých lžic smetany na dozdobení dortu. Vrch dortu zdobím cukrářským sáčkem, kde střídám jeden bobek světlé smetany, jeden tmavé. Na vprch ob bobek můžete dát čokoládový penízek, banán a postrouhat čokoládou, záleží k jaké příležitosti zdobíte. Pozor na zdobení banánem, lepší dělat až před podáváním, protože banán z černá, u vnitř dortu nám to nevadí, tam barvu drží dýl.

Nic těžkého, že?

Dobrou chuť.




Komentáře