Linecké na několik způsobů

Linecká kolečka s marmeládou jsou klasika a asi na žádném stole nechybí, já linecké s domácím džemem úplně zbožňuji. Ale určitě víte, že linecké těsto jde použít na různé druhy cukroví, nejen s džemem. Já jsem si na Vás připravila pár tipů a receptů, jak si udělat třeba 5 druhů z lineckého těsta pokaždé jiná chuť. Myslím si, že tohle potěší hlavně lidičky, co neradi pečou a nechtějí zadělávat dvacet těst. A samozřejmě to potěší milovníky lineckého, jako jsem já. Fotky jsou zatím jen ilustrativní pro představu z googlu, jakmile o víkendu slepím, tak Vám vyfotím:-)

Základní linecké těsto: 

350 g mouky
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 máslo
1 vejce

Máslo si nechám povolit a vypracuji z něj hladké těsto, které si nechám nejlépe přes noc vychladnout. Druhý den použiji. Vše peču na 170 °C 3-5 min (nemělo by růžovět, chce to chytit ten bod ještě před tím. Vždycky sundávejte po upečení i s papírem z plechu, já si z plechu stáhnu papír i s lineckým a nechám dojít na lince do vychladnutí, když necháte na plechu, může se stát, že Vám zrůžoví, i když není v troubě. Takový zákon schválnosti.

Tato dávka vyjde na dva plechy.

Linecké s džemem a nutelou

Klasické linecké, jak ho znáte odjakživa. Vykrájíte tvary, které se Vám líbí, upečete a potřete marmeládou nebo džemem, které máte nejraději, případně promažte nutelou a můžete polít čokoládou, dát na vrch lískový oříšek a máte další mňamku.


Linecké s kokoskou

 Z těsta vykrájíte kolečka asi o průměru 2 cm, upečete.

Kokosky

4 bílky
200 g cukru
200 g kokosu

Vyšleháte bílky dotuha, poté nad vodní parou začnete v kovové míse zašlehávat po lžících cukr, šlehám tak 10 min, nakonec opatrně vmíchám kokos.
Na pečící papír dělám cukrářským sáčkem bez zdobičky, pusinky o stejném průměru jako kolečka (od oka). Sušíme v troubě na 90 - 100 stupňů, cca 1 hodinu, pokud by Vám měla tendenci růžovět, stáhněte troubu na 70.

Krém

120 g másla
70 g čokolády (min 55 % kakaa, milovníci mléčné čokolády, můžou dát mléčnou čokoládu)

Změklé máslo vyšlehám s rozpuštěnou čokoládou.

Na kolečka si uděláte sáčkem kolečko po obvodu, do středu přidáte trochu pikantní marmelády a zaklopíte kokoskou, necháte ztuhnout a nakonec spodní část dortíčku namočíte v čokoládě.



Čokoládové linecké dortíčky

 Do základního těsta si přidáme 2 lžíce kakaa, aby jsme docílili tmavě hnědé barvy. Jinak pečeme stejně jako světlé těsto. 

Mám pro Vás dvě varianty krému, oba jsou výborný.

Krém čokoládový:

Ganache:
250 ml smetany na šlehání (30-33% tuku)
50 g másla
200 g kvalitní hořké čokolády

na dodělání krému:
100 g másla
cukr dle chuti

Smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu, poté odstavte z plotýnky a  přidejte máslo i čokoládu, míchejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí... (už nevařte, ať to nepřipálíte) Dejte do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne, případně min 6 hod.

Vychlazenou ganachi vyšlehejte a nakonec zašlehejte změklé máslo, doslaďte podle chuti.

Krém rumový:
 150 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
1 panák rumu

Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu (u dělání krémů docela zásadní věc), teď taková moje osobní vychytávka jak žloutek sterilizovat, připravte si parní lázeň (do hrnce na dno vodu, nechat do mírného varu, na vrch misku) do misky si dejte žloutek a panák rumu, za stálého míchání metličkou tak 5 min, spojíte žloutek s rumem a trochu Vám to zhoustne. Vyšleháte s cukrem a nakonec vyšleháte s máslem. Když rum neohřejete, je vysoce pravděpodobné, že si krém srazíte. Je dobré si vždycky alkohol do krémů ohřát min v mikrovlnce, pak Vám to půjde jak po másle:-)

Slepujte krémem, buď cukrářským sáčkem nebo lžičkou, já raději používám sáček se zdobičkou. Nakonec polijte čokoládovou polevou, zdobte oříšky nebo barevným sypáním.





Linecké košíčky s karamelovým krémem

Tohle je velmi oblíbená záležitost a všichni se po nich vždy olizují až za ušima:-)

Základní těsto namačkejte do formiček na košíčky a upečte stejně, jako výše uvedené.

Karamelový krém:

1 plechovku kondenzovaného mléka Salka (kondenzované slazené mléko, pozor prodává se kondenzované mléko i neslazené a tím by jste krém karamelový neudělali) používám klasické, i když už dnes existuje karamelová verze....
1 máslo

Je to jednoduchá záležitost, dejte si uvařit mléko v plechovce, mělo by být ponořené a vařit se min 3 hodiny, aby zkaramelizovalo. POZOR!! plechovku nechte vychladnout, horká se otvírat nesmí.
Vychladlé zkaramelizované mléko vyšlehejte s máslem, je to dost sladké, takže cukr už nepřidávám.

Na košíčky, krém stříkáme zdobičkou a zdobíme buď sypáním, polevou, oříšky nebo kombinací.

Přeji všem dobrou chuť a pečení zdar dámy:-)












Komentáře