Moka cukroví



Tohle cukroví je trochu taková novinka, kterou jsme na náš Vánoční stůl zavedli, teprve minulý rok.  Má mamka toužila po něčem kávovém, tak jsem zkusila tuhle dobrotku, z nějakého časopisu, už nevím, kde to bylo, protože jsem si to přepsala do mobilu a mamka poctivě zapsala do svého kouzelného sešitu. Věřím, že Vás tento recept osloví jako nás, protože je to něco výbornýho... Dávám Vám sem, jen mé ozkoušené recepty a tak věřím, že se tady nenajde nic, co by Vám vysloveně nechutnalo.

Těsto:
420 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
160 g mletých vlašských ořechů
340 g másla

Těsto zapracujete z uvedených surovin a necháte 24 hod odležet v lednici.
Z odleženého těsta vyválíte tenký plát a vykrajujete tvary podle fantazie, já dělám kostičky nebo oválky. Těsto je křehké a když při vyválení použijete moc mouky rádo se trhá, takže pracujte s ním trošku s citem, s málo mouky se trošku lepí, ale ten výsledek za to opravdu stojí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Krém:
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce spařené turecké kávy (udělám si malý kafe, nechám chvilku odsát, přecedím a použiju takto spařenou kávu)

Povolené máslo vyšlehám s žloutkem a cukrem, nakonec zašlehám spařenou kávu.

Kostičky nebo oválky spojím krémem, nakonec poliju čokoládovou polevou a dozdobím oříšky nebo cukrovým zdobením.

Poleva:
 200 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce smetany

Ve vodní lázni (do hrnce dám na dno vodu, přivedu k varu, vypnu a dám nad kovovou nebo skleněnou misku) si rozpustím čokoládu s máslem, nakonec ručně metličkou vmíchám smetanu a vznikne krásná lesklá poleva.

Dobrou chuť.



Komentáře