Míša dort

Míša dort



Korpus:
6 vajec
6 vrchovatých lžic moučkového cukru
100 ml oleje
12 lžic hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin
3 lžíce kakaa

Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a šleháme ještě další dvě minutky, postupně zašleháme žloutky a olej, zpomalím šlehač a zašlehám mouku, škrob a nakonec kako. Vyložíme formu pečícím papírem a vylijeme do formy. Pečeme na 160°C asi 20 min.

Náplň:

250 ml smetany
750g tvarohu
2 vanilkové cukry
50 g moučkového cukru

Vyšleháme do tuha šlehačku, cukry, tvaroh a dáme do lednice.

Čokoládová ganasche:

250 ml smetany
50 g másla
200 g čokolády min 50 % kakaa

Šlehačku zahřejeme k varu, vypneme a stáhneme s plotýnky přidáme máslo a rozlámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Vychladlý korpus rozřízneme na půl a spodní část vrátíme do formy, okolo korpusu z pečícího papíru uděláme okraje, poté až do okrajů dáme poloviny náplně a přiklopíme druhou půlkou korpusu, a vytvoříme si zase okraj tentokrát tak vysoký aby přesahovat formu a útáhneme ho pevně, aby se nám nerozlila ganasche, idealní je na tohle cukrářská páska, která je z celofánu, ale tu běžně většina z Vás mít doma nebude, takže musíme improvizovat... Na druhou část korpusu navršíme zbytek krému a uhladíme dohladka, zjistila jsem, že se mi nejlépe uhlazuje cukrářskou lžící na podebírání dortu z tácu, je tak hezký zahlá, že dort s ní uhladíte úplně do hladka a ještě, když jí namočíte, tak se Vám vrstva tvarohu bude lesknout, a teď je ta chvíle, kdy budete na povrch lít čokoládovou ganaschi, bude tak 1,5 až 2 cm široká, je důležité, aby jste jí měli vychlazenou, nelili jí z výšky a také ne na jedno místo, lijte jí tak, aby jste si neničili vrstvu tvarohu a ten Vám pak neplaval na vrchu. Dejte dort vychladit ideální je tak 8 hod, nebo přes noc, aby ganasche byla tuhá a korpus navlhnul.

Dobrou chuť.




Komentáře