Kremrole


Nezvpomínám si na nikoho, kdo by neměl rád kremrole... Prosím Vás, moc Vás prosím, kremrole z kupovaného listového těsta nejsou kremrole... Pro mě je to taková z nouze ctnost. Jestli jste o tom chvilku přemýšleli, tak na to rovnou zapomeňte. Ukážu Vám jednoduché a velmi chutné těsto. Až tyto kremrole ochutnáte, už nebudete chtít jiné a jen ze vzpomínky na kremrole z kupovaného listového těsta Vám vstanou vlasy hrůzou:-D

Těsto:

380 g hladké mouky
200 g zakysané smetany
250 g másla

Z uvedených surovin si vypracujete hladké těsto, které si nechte zabalené v potravinové folii, nejlépe den odpočinout v lednici, pokud je chcete jíst ještě ten den, tak doporučuji, nechte těsto odpočívat min 3 hod.

Na pomoučněném vále si vyválejte tenký plát asi 3 mm, nakrájejte nejlépe rádýlkem a pruhy široké asi 2 cm. (záleží jak široké trubičky máte, jestli na mini trubičky nebo na klasické kremrole, kdyby jste dělali malé kremrolky, stačí proužek asi 0,5 cm). Proužek budete navíjet kolem omaštěné trubičky (na olejujte, namáslujte nebo osádlete, je to na Vás), důležité je, aby se proužky vždy mírně překrývali, dobře utáhněte a nechte kousky okrajů trubiček koukat, aby se Vám dobře stahovalo. Pokud máte klasické trubičky větší, budou na jednom okraji širší, tak začněte od širšího kraje. Pokud Vám jeden proužek nevystačí na trubičku napojíte, takže to opravdu měřit podle pravítka nemusíte:-)

Trubičky se po namotání dají na plech vyložený pečícím papírem a potřou se rozkvedlaným vajíčkem, aby po upečení měli správnou barvu a lesk jako blesk. Pečte asi na 150°C lepší pozvolna a dozlatova, aby byli i ve vnitř hotové.

Po upečení musíte kremrole sundat ještě teplé, může se stát, že vychladlé je už nesundáte - je to velmi pravděpodobné, takže pozor. Další pozor na popáleniny prstíků, já si kremrole chytám papírovými utěrkami a sundavám, ale můžete do čisté utěrky nebo chňapkou.

Sněhová náplň:

2 bílky
100 g moučkového cukru
50 ml vody
150 g krupicového cukru

Z bílků ušleháme hustý sníh, potom zašlehám moučkový cukr. V hrnci si svaříme cukr s vodou v hustý cukrový rozvar. Vaříme pomalu a necháme postupně vyvařovat vodu, aby byl rozvar správně hustotě. Správnou hustotu poznáme tak, že do cukrového rozvaru během vaření namočíme očko a vyplní-li se očko cukrovým rozvarem, foukneme do něj. Vytvoří-li se dlouhý řetěz, sejmeme z ohně a pomalu zalijeme a zašleháme do bílkového sněhu. Poté na pomalou rychlost sníh došleháme až do uplného vychladnutí. Pokud nemáte očko, tak já používám i jehlu na špízy, a když na ní rozvar ulpí a táhne se jak nudle z polívky, je to taky správná hustota. Ten rozvar, ale určitě nebude nikdy hustý jako puding, možná mrkněte na nějaké video na youtube, jakou má asi konzistenci. Tenhle sníh se super, protože Vám nezvodovatí a kremrole v lednici vydrží i pár dní. Ovšem pokud jste rodinka žroutů, tak se v tý lednici kremrole neochladí ani den:-)




Komentáře