Čokoládová pěna dvou chutí



Taky máte rádi čokoládu? A co taková domácí poctivá čokoládová pěna? A když jí ještě přelijete jahodovou omáčkou, to je teprve dobrota.

Já jsem si tuhle pěnu připravila jako dezert k slavnostnímu obědu, ale musím se přiznat, že jsem to přehnala z velikostí porce, dala jsem to do poněkud velkých sklenic na víno a udělala z toho 4 pořádné porce.

Příště bych určitě udělala  z toho porcí 8 a po obědě tak akorát velké. 


 

 

Tmavá pěna: 

250 ml smetany
3 vejce
200 g kvalitní hořké čokolády
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Světlá pěna:

 250 ml smetany
3 vejce
200g kvalitní bílé čokolády (používám Merci)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Ze všeho nejdřív si dejte vařit smetanu, poté stáhnete s plotýnky a rozlámejte čokoládu, (samozřejmě dva kastrolky, aby jste si nepomíchali barvy na duhovou) vimíchejte do hladké směsi, bez kousků čokolády a dejte nejlépe přes noc vychladit.

Druhý den si rozdělte žloutky od bílků, můžete šlehat všech šest bílků najednou, potom rozdělíte na půl. Bílky vyšlehejte do tuha a pak zašlehejte 50 g moučkového cukru a 1 vanilku.

Připravte si kastrůlek s vodou a kovovou misku, vodu přiveďte skoro k bodu varu. Do misky si dejte žloutky zase všechny (potom rozdělíte na půl) žlotky nad kastrůlkem šlehejte v kovové misce s vanilkovým cukrem a 50 g moučky. Žloutky šlehejte tak dlouho, než Vám začnou houstnout, potom je odstavte a ještě prošlehávejte, aby se Vám neudělali cucky a aby uplně nezatuhlo, bude to takový hustý krém.

Teď si v jedné misce vyšleháte smetanu s bílou čokoládou a v druhé misce s tmavou čokoládou, do tuha. Pak do každé misky zašleháte půlku žloutkového krému, nakonec do každé z misek ručně vmícháte sníh z bílků.

Obě pěny podle fantazie navrstvíme do skleniček, ozdobíme ovocem a případně čokoládou.  A dáme chladit do lednice.

Pro požitkáře, si uděláme bezvadnou jahodovou omáčku.

Jahodová omáčka


150 g mražených jahod
70 ml vody
1 vanilkový cukr
1 lžička želatiny (nebo želatina na 250 ml tekutiny)

Do kastrůlku si dám jahody a vodu, přivedu k varu a přidám cukr, ještě chvilku povařím. nechám 5 min odstát a přidám lžičku želatiny, rozmíchám do rozpuštění. Potom želatinovou omáčku schladíme. a podáváme přímo při servírování, těm, co si chtějí chuť ještě trošku zlepšit.


Komentáře