Taky máte rádi čokoládu? A co taková domácí poctivá čokoládová pěna? A když jí ještě přelijete jahodovou omáčkou, to je teprve dobrota.
Já jsem si tuhle pěnu připravila jako dezert k slavnostnímu obědu, ale musím se přiznat, že jsem to přehnala z velikostí porce, dala jsem to do poněkud velkých sklenic na víno a udělala z toho 4 pořádné porce.
Příště bych určitě udělala z toho porcí 8 a po obědě tak akorát velké.
Tmavá pěna:
250 ml smetany3 vejce
200 g kvalitní hořké čokolády
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Světlá pěna:
250 ml smetany3 vejce
200g kvalitní bílé čokolády (používám Merci)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Ze všeho nejdřív si dejte vařit smetanu, poté stáhnete s plotýnky a rozlámejte čokoládu, (samozřejmě dva kastrolky, aby jste si nepomíchali barvy na duhovou) vimíchejte do hladké směsi, bez kousků čokolády a dejte nejlépe přes noc vychladit.
Druhý den si rozdělte žloutky od bílků, můžete šlehat všech šest bílků najednou, potom rozdělíte na půl. Bílky vyšlehejte do tuha a pak zašlehejte 50 g moučkového cukru a 1 vanilku.
Připravte si kastrůlek s vodou a kovovou misku, vodu přiveďte skoro k bodu varu. Do misky si dejte žloutky zase všechny (potom rozdělíte na půl) žlotky nad kastrůlkem šlehejte v kovové misce s vanilkovým cukrem a 50 g moučky. Žloutky šlehejte tak dlouho, než Vám začnou houstnout, potom je odstavte a ještě prošlehávejte, aby se Vám neudělali cucky a aby uplně nezatuhlo, bude to takový hustý krém.
Teď si v jedné misce vyšleháte smetanu s bílou čokoládou a v druhé misce s tmavou čokoládou, do tuha. Pak do každé misky zašleháte půlku žloutkového krému, nakonec do každé z misek ručně vmícháte sníh z bílků.
Obě pěny podle fantazie navrstvíme do skleniček, ozdobíme ovocem a případně čokoládou. A dáme chladit do lednice.
Pro požitkáře, si uděláme bezvadnou jahodovou omáčku.
Jahodová omáčka
150 g mražených jahod
70 ml vody
1 vanilkový cukr
1 lžička želatiny (nebo želatina na 250 ml tekutiny)
Do kastrůlku si dám jahody a vodu, přivedu k varu a přidám cukr, ještě chvilku povařím. nechám 5 min odstát a přidám lžičku želatiny, rozmíchám do rozpuštění. Potom želatinovou omáčku schladíme. a podáváme přímo při servírování, těm, co si chtějí chuť ještě trošku zlepšit.
Komentáře
Okomentovat