Míša dort nebo řezy zná každy. Ale to bych nebyla já, kdybych nexperimentovala i s klasikou. Nevím, jak Vy? Ale já mám ráda ovoce a borůvky, jsou pro mě něco nejlepšího... Takže jsem chtěla něco jiného a v kombinaci s čokoládovou ganasche z bílé čokolády, je to nebe v hubě. Můj táta, největší kritik jakého koliv jídla, se mamky ptal 3 x, jestli ještě nemáme ten dobrý dort od Štěpky:-) Takže to beru, jako velmi uspěšný počin.
Korpus:
6 vajec
6 vrchovatých lžic moučkového cukru
100 ml oleje
12 lžic hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin
3 lžíce kakaa
Oddělíme
si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a
šleháme ještě další dvě minutky, postupně zašleháme žloutky a olej,
zpomalím šlehač a zašlehám mouku, škrob a nakonec kako. Vyložíme formu
pečícím papírem a vylijeme do formy. Pečeme na 160°C asi 20 min.
Náplň:
250 ml smetany
750g tvarohu
2 vanilkové cukry
50 g moučkového cukru
100 g borůvek
Vyšleháme do tuha šlehačku, cukry, tvaroh, borůvky můžeme zašlehat nebo jen ručně vmíchat (používám mražené, povolím v mikrovlnce, sleji od přebytečné vody a zašlehám) a dáme do lednice.
Čokoládová ganasche:
250 ml smetany
50 g másla
200 g Bílé čokolády
želatinu na 500 ml tekutiny
Šlehačku
zahřejeme k varu, vypneme a stáhneme s plotýnky přidáme máslo a
rozlámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přidám 1 vrchovatou lžičku želatiny z Lidlu (čirá želatina na aspiky apod) Necháme zchladit na
pokojovou teplotu. Můj první pokus byl bez želatiny, ale ganasche byla moc tekutá, takže je lepší přidat želatinu.
Vychladlý
korpus rozřízneme na půl a spodní část vrátíme do formy, okolo korpusu z
pečícího papíru uděláme okraje, poté až do okrajů dáme poloviny náplně a
přiklopíme druhou půlkou korpusu, a vytvoříme si zase okraj tentokrát
tak vysoký aby přesahovat formu a útáhneme ho pevně, aby se nám
nerozlila ganasche, idealní je na tohle cukrářská páska, která je z
celofánu, ale tu běžně většina z Vás mít doma nebude, takže musíme
improvizovat... Na druhou část korpusu navršíme zbytek krému a uhladíme
dohladka, zjistila jsem, že se mi nejlépe uhlazuje cukrářskou lžící na
podebírání dortu z tácu, je tak hezký zahlá, že dort s ní uhladíte úplně
do hladka a ještě, když jí namočíte, tak se Vám vrstva tvarohu bude
lesknout, a teď je ta chvíle, kdy budete na povrch lít čokoládovou
ganaschi, bude tak 1,5 až 2 cm široká, je důležité, aby jste jí měli
vychlazenou, nelili jí z výšky a také ne na jedno místo, lijte jí tak,
aby jste si neničili vrstvu tvarohu a ten Vám pak neplaval na vrchu.
Dejte dort vychladit ideální je tak 8 hod, nebo přes noc, aby ganasche
byla tuhá a korpus navlhnul.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat