Sváteční malinový dort















Mám tady, takovou malou vsuvku mezi Vánočním cukrovím. Kamarádka Verunka, mě požádala o recept na nějaký sváteční dort s ovocem, tak jsem se rozhodla, že když už ho budu dávat Verunce, dám ho i na blog.

Dortík je do formy 24-26  cm, je to 12 slušných porcí:

KORPUS:

6 vajec
50 ml oleje
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru moučky
100 g hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu gustin

Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu,  postupně zašlehejte cukr, po jednom žloutku, zašlehejte i žloutky a zašlehejte i olej. Nakonec ručně metličkou vmíchejte prosátou mouku a kukuřičný škrob.

Těsto pečte ve formě vyložené pečícím papírem (stačí dno, když vyložíte i boky stane se, že se Vám těsto uprostřed vyboulí, proto okraje nevykládám ani nevymazávám). Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 20-25 min. Že je těsto hotové zjistíte, když do středu píchnete špejli, když jí vytáhnete, nemělo by na ní být syrové těsto...

KRÉM:
2 smetany na šlehání
2 smetana fixy (ztužovač smetany)
250 g mascarpone
100 g pasírovaných malin
1 vanilkový cukr
80 g moučkového cukru (sladím málo, doslaďte si podle vlastní chuti)

Vyšlehám smetanu se smetana fixem, přidám cukr. Zvlášť vyšlehám mascarpone s pasírovanými malinami. Maliny si přivedu k varu s kapkou vody a poté je přepasíruji přes sítko. Do směsi z mascarpone a malin opatřně vmíchám smetanu, míchám metličkou, ručně, než mi vznikne hladký krém.


MALINY V ŽELATINĚ

350 g Mražených malin nebo čerstvých
půl litru vody
2 lžíce cukru
a želatina na 500 ml tekutiny

svařím maliny s vodou a cukrem, nechám 3 min stát od bodu varu a přidám želatinu, pokud s ní nemáte zkušenosti, postupujte podle návodu na obalu.


Vychlazený korpus si vyndám z formy, vyložím novým pečícím papírem. Korpus překrojím na půl, na dno formy dám polovinu korpusu, potřu krém (roztírám tak, aby se mi dotýkal stěn formy) dám druhou polovinu korpusu, a zase dám vrstvu krému, trochu krému si nechám do sáčku na ozdobění hotového dortu a uložím do lednice. Stejně jako takto připravený dort. Směs malin a želatiny vychladím na pokojovou teplotu a šoupnu na chvilku do lednice, ale ne aby mi ztuhla, jen aby nebyla teplá, když jí lijete na krém.
Nakonec zaliju dort směší želatiny a malin, nechám ztuhnout min 3-4 hod.Potom ozdobím uchovaným krémem, podle fantazie.

Dobrou chuť:-)







Komentáře