Perníčky po upečení měkké

Perníčky 

500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
5 lžic  medu
150 g másla
2 vejce
2 lžíce holanského kakaa
3 lžičky perníkového koření
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce na potření po upečení

Cukr, med a máslo utřeme, přidáme vejce a zapracujeme. Mouku smícháme s kakaem, sodou, práškem do pečiva a perníkovým kořením. Cukr, med a máslo utřeme, přidáme vejce a zapracujeme. , přidáme k suché směsi a vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto pořád moc lepí, přisypeme ještě trochu mouky.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc odležet v lednici.



Těsto rozválíme na 0,3 až 0,5 mm silný plán a vykrajujeme různé Vánoční tvary.


Troubu rozpálíme na 160°C a pečeme tak 10 min, po upečení ihned natíráme rozšlehaným vejcem.

Zdobení

1 bílek
150-200 g moučkového cukru
1 lžička škrobu
1 lžička citronové šťávy

Cukr  si dvakrát prosijeme. Bílek se špetkou soli lehce našleháme, přisypeme škrob a polovinu cukru a vyšleháme tekutou polevu. Přidáme citron, zašleháme a pak po částech přidáváme další a další cukr, vždy pečlivě prošleháme a sledujeme konzistenci. Abychom dosáhli pevných neroztékajících se kontur, poleva musí mít konzistenci jako kaše, aby netekla. Pokud to s hustotou přeženeme, lze polevu naředit několika kapkami citronové šťávy.

Polevu vložíme do zdobícího sáčku ustříhneme špičku, aby vznikl malinký otvor a zdobíme. Já si zdobící sáček i s malinkou špičkou koupila, ale pokud si nevěříte s hladkostí polevy, tak si zdobící sáček nekupujte, protože Vám poleva s hrudkami, tím malým otvorem neprojde.

Pečení zdar, dámy!

Komentáře