Tiramisu bleskovka, kterou nikoho neurazíte



Tiramisu známe všichni a většinou je to dezert který nikoho neurazíte. Já ho dělám vždycky, když nemám moc času na zdlouhavou přípravu. Jeho příprava mi nezabere ani půl hodinu. Připravit si ho můžete na talířek, do skleničky i do dortové formy. Já mám ráda skleničky, takže většinou ho připravuji do skleniček.

Klasické tiramisu se připravuje z mascarpone a z čerstvých vajec. Já na tuto rychlo verzi používám smetanu ke šlehání. Piškoty se máčí do kávy s amaretem, ale já vám poradím, pokud použijete koňak, rum, malibu, ořechový likér, nic rozhodně nezkazíte.

Co budete potřebovat na 6 porcí tiramisu.

 SUROVINY:

Na korpus:

1 balení cukrářských piškotů
1 šálek silné kávy
0,04 cl amareta


Na krém:

500 ml vychlazené smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2 vanilkové cukry
1 lžíce moučkové cukru (dávám třtinový)

kakao na posypání

POSTUP:

Nejprve si uvařím do 250 ml hrnku kávu, ze 4 lžicí instantní kávy, naliji do středně velké misky a přidám panáka amareta, doliju hrnkem studené vody a promíchám lžící.

Ušlehám si smetanu s vanilkovými cukry do tuha (pokud se bojíte, že se Vám srazí, nebo jí nevyšleháte, tak přidejte jeden ztužovač do smetany)  v druhé misce si prošlehám mascarpone s cukrem a přidám do tuhé smetany, lehce promíchám metlou, aby se obě hmoty propojili, a poté prošlehám šlehačem (už dlouho nešlehejte, až se Vám hmota nesrazí).

Připravím si sklenice nebo talířky a namočím si cukrářské piškoty do kávy, nenechávám dlouho, ale ani moc krátce, když piškot rozpůlíte, zůstane suchý jen prostředek, ten se v lednici také nasaje. Piškoty dáme na dno misek nebo položíme na talířek.

Dám si krém do cukrářského sáčku (používám silikonový bez zdobičky, ale fantazii se meze nekladou, tak zkuste zdobičkou) krém můžete do misek vrstvit i lžící. A střídáte vrstvy piškotů a krému, skončíte vrstrvou krému, kterou posypete kakaem a dejte do lednice odležet, říká se, že čím dýl tím líp. Pokud nenecháte piškoty moc suché můžete konzumovat třeba za hodinu.

Přeji dobrou chuť.


Komentáře