Tartaletky s vanilkovým krémem a ovocem

Musím se pochválit, že třetí den sem, sypu recepty:-) Víte, jak dlouho jsem je střádala??? A ne, a ne, se dostat k tomu, abych je všechny publikovala. A protože chci již brzy začít cpát na tenhle blog Vánoce, tak bych měla pohnout s tím, sem narvat, alespoň půlku mých receptů.
Mobil mám narvaný fotkami dobrot, které jsem pekla a ještě tam nejsou všechny, protože se to většinou hned sní. Jinak zatím píšu tyhle recepty spíš asi pro sebe, ale věřím, že se jednou nějaký sledující objeví a když ne, budu mít online knihu receptů:-D

Tak a teď k těm tartaletkám, kdyby jste někdo netušil, co to je... Tak jsou to košíčky z křehkého nebo lineckého těsta, které se plní různými krémy a zdobí se na 100 způsobů:-) Určitě se dostanu ještě k tomu, že Vám sem dám víc variant, ale pro dnešek sem dám ty nejoblíbenější, mého Míši...

KORPUS:
 350 g hladké mouky
120 g cukru moučky (dávám třtinovou)
250 g másla
1/2 čajové lžičky citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu)
1 vanilkový cukr
1 vejce


KRÉM:
 500 ml polotučného mléka
2 vanilkové pudingy
2 vanilkové cukry
2 lžíce moučkového cukru (můžete dát víc, podle své chuti, já opět zdůrazním, že moc nesladím)
125 g másla

Nejprve si rozpustím máslo, nebo si ho nechám povolit, tak aby mělo měkkou konzistenci. Přesyju si mouku i moučkový cukr, přidám vanilku a citrónovou kúru, vejce a změklé máslo. Vypracuji hladké nelepivé těsto, pokud se Vám zdá, že se vám ještě lepí, můžete malinko přisypat mouku, ale ne moc, aby se Vám těsto spíš nedrolilo, to není příliš žádoucí.  Těsto si vymačkám do formiček, tak aby vrstva testa byla max 0,5 cm, tlustší korpus by již nebyl úplně dobrý, bylo by to suché. Dám péct do předehřáté trouby na 160 °C, peču tak cca 20 min, aby těsto bylo hotové, ale nezlátlo, jen okraje můžou lehce ze zlátnout. Pamatujte si, že není moc dobré žádné máslové těsto, které se přepeče.




















 Než se mi upečou korpusy, připravím si puding, který si uvařím s půl litrem mléka. Vařit puding umí asi každý. Přesto, možná napíšu, jak to dělám já. Odměřím si půl litru mléka, do hrnce naliju tak 450 ml, v těch 50 ml, si rozmíchám do hladka dva pudingové prášky, a moučkový cukr, naliju do vlažného mléka a míchám než přivedu k varu. Možná se někdo ptá, proč dva pudingy, že bývá jeden na 500 ml mléka, ale je to z toho důvodu, že krém potřebujeme, aby nám opravdu hezky držel. Potom, co uvařím hustý puding, si ho přendám do mísy, a zasypu vanilkovými cukry (neudělá se mi tam škraloup. Puding si nechám schladnout, ale ne úplně vystydnout. Do ještě teplého pudingu zašlehám 125 g másla. Máslo krájím na kostičky a vmíchávám do hutné pudingové kaše, ono mi samo měkne, teplotou pudingu, a vyšlehám krásně lesklý a hustý krém. Dám ho vychladit do lednice.















Upečené tartaletky plníme studeným krémem zdobičkou, fantazii se meze nekladou a zdobíme ovocem, které si předem namočím do studené želatiny, nebo si ho na plechu přeliju studenou želatinou a pak ho dám na tartaletky. A pokud košíčky pokladete ovocem co neosychá, můžete i bez želatiny. Existuje i želatina ve spreji. O želatině se rozpovídám, někdy podrobněji, je to trošku alchymie.

Tartaletky uchováváme v lednici a z tého dávky máme tak 6 - 8 ks  větších tartaletek (9 cm).

Dobrou chuť.



Komentáře