Máslový croissant

Kdo z nás občas nezatouží po křupavém voňavém rohlíčku? A navíc, když se jedná o croissant, který se rozpoští v puse, má jemnou máslovou chuť a když to spojíte s domácím džemem a nebo nutelou.... Myslím, že pokud někomu upečete tyhle luxusní máslové croissanty, budou Vás za to milovat.

Setkala jsem se už z několika lidmi, co si myslí, že je croissant z listového těsta. Pokud patříte mezi ně, tak opravdu lahodný croissant z listového těsta neuděláte. Pravé máslové croissanty, jsou z kynutého těsta, které se poklade vrstvou másla a složí se tak, aby těsto lístkovalo, podobně, jako těsto listové. Tak pojďme na to.

SUROVINY:
300 ml polotučného mléka
500 g hladké mouky (nejlepší mouka na kynutá těsta je Babičina volba na kynutá těsta)
1 balíček sušeného droždí (ze zadu se ujistěte, že je na 500g mouky)
75 g cukru
špetka soli
 250 g másla 
1 vejce na potření

První si připravíme kvásek z mléka, cukru a droždí. Mléko s cukrem ohřejte v mikrovlnce, aby bylo vlažné, přidejte droždí a promíchejte, na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Když nám vzejde kvásek, tak zapracujeme s moukou a vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout v lednici. Vykynuté těsto rozválíme do obdelníku, na který pokládáme tenké plátky másla, tak, abychom pokryli celý plát těsta. Takto pokladený plát těsta třikrát přeložíte, (dám na půl, pak ještě na půl a ještě jednou) takhle složený plát, zabalíme do potravinové folie nebo do sáčku a uložím do lednice na hodinu. Pak opět plát rozválím na obdelník, plát rozválejte opatrně, aby jste neporušili máslovou vrstvu (těsto rozválejte tak aby bylo tenké, ale ne potrhané), pak opět rozválíte a zase 3 x složíte, zase uložíte do lednice. Tento postup, ještě 3 x opakujte a nechte uležet přes noc v lednici.

Druhý den těsto rozválíme na tenký plát, nejlépe obdelník, který si rozdělíme na čtverce a čtverce rozdělíme na trojúhelníky, z kterých svineme rohlíčky. Rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme 20 min kynout.

Vykynuté croissanty pečeme na 190 °C asi 15 min.

Hotové croissanty podávejte s máslem, džemem, nutelou.

Dobrou chuť:-)

Komentáře