Koláče s dvěma náplněmi (dvojctihodné)

O těchto koláčích jsem poprvé slyšela od jedné holčiny, co byla na brigádě u nás v kavárně a tak jsem je poprvé ochutnala. Měla je moc dobré, ale přesto druhý nebo 3 den už nebyly takové jako den první a tak jsem se dala zase do svého vývoje a bádání, jak vytvořit těsto vlhčí a přesto zachovat koláče krásně nadýchané.

Těmto kynutým koláčkům se říká dvojctihodné. Je to vlastně plněné kynutá buchta na které po zabalení ještě přidáte další náplň a zasypete drobenkou:-) Takže to jsou buchty pro Ty z nás, kteří máme rádi hodně náplně.

KVÁSEK:
250 ml polotučného mléka
70 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
6 g sušeného droždí (na pytlíčku je napsáno na 500 g mouky, pozor dělají se i na kg)
2 lžíce polohrubé mouky

Mléko s cukry zahřejete v mikrovlnce, aby bylo pouze vlažné, (pokud mléko bude horké, zabije droždí a nic Vám nevykyne) přisypte droždí a mouku, metličkou zamíchejte a nechte kvásek vzejít

TĚSTO:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
125 g rozpuštěného másla

Mouku používám Babičinu volbu, hladkou používám přímo na kynutá těsta. Mouku si přesyjeme, přidáme dva žloutky (na fotce mám omylem rozkleplé jedno celé vejce, když se Vám to stane, prd se dějě, ale je lepší dát jen žloutky), vychladlé přepuštěné máslo, kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.

Maková náplň:

150 g mletého máku
200 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru

Do mléka si přidám mletý má
k, cukr a mléko přivedu k varu, vařím tak max 5 minut a náplň je hotová, pokud by se Vám zdála náplň suchá můžete mléko přikápnout, pokud moc mokrá, buď přisypete mák nebo necháte mléko vyvařit, pozor, ať nepřipálíte, rádo se to chytá ode dna.


Tvarohová náplň:

1 vejce
Tvaroh ručně nebo šlehačem vymícháme s cukrem a vejcem. Náplň si oslaďte podle chuti, já moc nesladím, protože máme rádi sladké sladím míň než bývá zvykem

Povidlová náplň:

Kupované povidla ničím nenastavuju
Domácí povidla nastavuji strouhaným perníkem.

Drobenka:
30 g másla
30 g polohrubé mouky
30 g práškového cukru

Změklé  máslo smícháme s polohrubou moukou a práškovým cukrem, až nám vzniknou hrudky drobenky.

VÝROBA SAMOTNÝCH KOLÁČKŮ:


Z těsta si odtrhávám kousky, které rozmáčknu na 0,5 cm tenkou placičku, které plním třemi  naplňěmi.

Já se toho nebojím a máku dávám vrchovatou lžíci, tvarohu trochu míň, protože ten se hůř balí, povidla dávám kupovaná a z lednice, takže tam v pohodě dáte celou lžíci.

Když dáte do koláčku náplň zabalíte ho jako buchtu, a dáte ho spojem dolů, nahoře na koláčku uděláte důlek do kterého kávovo lžičkou dáte povidla nebo třeba půl švestky, meruňku a zasypete drobenkou, můžete dát na vrch i lžičku máku, fantazii se meze nekladou, jen nahoru nedávejte tvaroh, stekl by.

Koláčky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme 30 min kynout.

Poté pečeme v předehřáte troubě na 160 °C dozlatova, cca 20 min.








Komentáře