Recept na tvarohový cheescake s jahodami

Hned jako prvni příspěvek jsem zvolila osvědčený recept. Bude to zdravý recept, protože i ja patřím mezi vyznavače zdravého životního stylu, přesto však dbám na tradiční chuť, takže experimentuji se surovinami, tak aby se chuť nelišila od nezdravé varianty.



Nyní ve všech supermarketech najdeme jahody za pár korun a tak nás lákají, abychom si je kupovaly, pak je máte v lednici a říkáte si, co s nimi? Mám tu pro Vás výborný recept na cheescake, který si poklademe čerstvými jahodami a zaručuji Vám, že rychle zmizí, je to výborná záležitost.

Suroviny:

Korpus:

400g sušenek ( používám celozrnné bebe) můžete použít i bezlepkové sušenky, nebo i domácí sušenky, třeba ze špaldové mouky)
80g másla
50ml mléka

Tvarohový krém:

750g nízkotučného tvarohu
250g bílého jogurtu
Vanilkový puding ( pokud máte alergii na lepek, použijete bezlepkový puding od amylonu, který už mají v každém supermarketu)
2 vejce
Cukr nebo sladidlo dle chuti (používám fruktózu) stačí 2-3 rovné lžíce (ale ochutnejte, každý máme rád jinou intenzitu sladké chuti)

A teď jak na to? Susenky si rozdrťte, jak Vám domácnost dovolí, já to drtím v robotu na prach, ale můžete použít sáček a drtit válečkem na těsto nebo dřevěnou paličkou na maso. Rozdrcené sušenky smícháme se změklým máslem a mlékem. Vznikne nám takové trošku mazlavé těsto.

Vezměte formu na dort nebo na koláč s vyšším okrajem průměr 24-28cm
Do formy si vystrihnete pečící papír, dejte na dno i pruhy do boků. Do koláčové formy vložím čtverec papíru, tak aby zakrývat celou formu, namočím ho pod tekoucí vodou a vložím ho do formy ( příště na fotím, jak upevnit papír do dortové formy a jak na něj do koláčových forem).

Teď jste připravené na to vtlačit těsto do formy. Dám si kuličku těsta na střed formy a prsty ji vymačkávam až na okraje formy, aby dort měl sušenkový základ i kolem. Měl by vám vzniknout tenký sušenkový základ tak 3,5 - 4 cm kolem dokola.

Tvarohový krém vytvoříme vyšleháním všech surovin. Je jedno jestli to uděláte ruční metlou nebo šlehačem. Když máte hladký a řídký krém, tak ho nalijeme na sušenkyový základ, doporučuji krém nalít pouze do výšky okrajů, ať Vám krém nenateče kolem okrajů.

Teď jdeme péct děvčata a možná i kluci, předehřejte troubu na 160°C a pak pečte cca 60 min. Cheescake by měl  být upečený, až se mu třese pouze střed.

Vím, že každá trouba je jiná, některá peče víc jiná míň. Tak sledujte povrch dortu pokud začne zlatnout nebo se zvedat už po 15 min, tak uberte  20 stupňů. Zlatnuti povrchu zabráníte také zakrytí vrchu dortu alobalem.

Když máme upečeno, tak dort vyndejte a nechte schladnout na pokojovou teplotu, potom dejte dort ztuhnout min na 5hod do lednice, aby byl pevný a mohli jsme ho vyndat s formy.

Když dáte dort do lednice, připravte si 0,3ml želatiny nebo použijte želatinový sprej. Taky si připravte jahody, umyjte si je a nechte buď uschnout nebo osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte na plátky. Dort pokladete jahodami a zastříkáte sprejem nebo polijete želetinou, ale pozor, želatina musí být schladlá. Pak nechte dal tuhnout.

Opravdu nechte dort chladit min 5 hod, jinak se Vám při vydávání z formy rozpadne a věřte mi, že se mi to stalo a ne jednou:-)

Přeji dobrou chuť:-)




Komentáře