Borůvkový cheescake

Borůvky jsou přírodní antioxidant a kdy si více dopřávat antioxidantů než na jaře? Tvaroh je plný bílkovin a ty každé tělo potřebuje, aby bylo plnohodnotně vyživené. Připravila jsem si pro Vás další zdravou pochoutku.



Suroviny:

Korpus:
300 g sušenek  (bezlepkových, špaldových, celozrnných, prostě jaké chcete)
80 g másla
50 ml mléka  (kravského, rostlinného, záleží na Vás)

Náplň:
500 g nízkotučného tvarohu
250 g bílého jogurtu
2 vejce
1 vanilkový puding
Stevie,fruktóza, třtinový cukr či jiné sladidlo

Dozdobení:
2 hrnky borůvek  ( použila jsem půl na půl kanadské a lesní)
1,5 lžičky želatiny
Trocha vody
Sladidlo

První si připravím formu třeba na koláč, vyložím mokrým pečícím papírem aby zakrývat celou formu včetně okrajů.

Rozdrtím sušenky  (já drtím v robotu, ale můžete ručně susenky do sáčku a válečkem), smíchám s rozpuštěným máslem a mlékem, vytvoříme mírně léčivé těsto a vmačkáme do formy viz. foto jak to má vypadat.



Teď si připravím náplň tvaroh, jogurt, vejce a puding smíchám a buď ručně nebo šlehačem vytvořím hladký krém, který ochutím sladidlem, nepíšu kolik, protože já sladím málo a je vždy lepší ochutnat a udělat si to podle sebe. Krém nalijte na korpus, ale tak, aby jste si nechali 1-1,5 cm volný okraj, který použijete na vyplnění ovocem viz. foto.




A teď dejte dort péct na 160°C a na 60 min, ale zase Vás upozorním na to, že každá trouba peče trochu jinak, tak pokud bude povrch tvarohu zlátnout uberte 20 stupňů a ještě můžete zakrýt alobalem. Po upečení dort vyndejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, a potom vložte do lednice a nechte ztuhnout (min. 5 hodin) pokud nedodržíte dobu tuhnutí, tak se Vám taky může stát, že se Vám celý rozpadne.

Teď už mám dort dvě hodiny v lednici a povrch dortu je studený. Tak si začnu připravovat borůvky, vyndala jsem si mražené borůvky lesní i kanadské a od každých dám jeden hrnek do rendlíku a tak 50 ml vody, pak přivedu k varu, nebo pod bod varu. Želatinu použijte podle návodu, já používám želatinu z Lidlu, které dám 1 a půl lžičky želatiny do povařených borůvek, ale želatina se nemá dávat do klokotající směsi, tak máte dva způsoby, jak tu směs připravit. Za prvé odhadnu var dříve než nastane, takže směs je dostatečně horká, aby se želatina rozpustila. Za druhé směs nechám projít varem a pak na 3 min odstavím a poté přidám želatinu. Směs nechte 20 min chladnout na pokojovou teplotu.

Když vyndám ztuhlý dort z lednice, tak začnu vybírat borůvky lžící a rozkládám na dort, pozor na šťávu tu si nechávám až nakonec, vybírám jen ovoce, když je povrch dortu pokladený ovocem dám ho hned do lednice. Šťávu nechám další půlhodinu chladit, ona po té půlhodině zhoustne a pak je ten čas jí lžící opatrně dát na dort. Dejte si pozor na lití želatiny na dorty, aby se Vám to nevsáklo do korpusu, to se pak dílo nepodaří:-) 

Držím Vám palce ať se dortík podaří a kdyby jste něco nevěděli napište ráda poradím a pomůžu. 

Dobrou chuť.


Komentáře