Nepečené dezerty

Nepečené dezerty jsou moje oblíbená pochoutka, ani ne tak na přípravu, jako to ráda jím. Můžete se těšit na tiramisu na několik způsobů, různé pěny, pudingy a ovocné pochoutky.

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA DUO




Taky máte rádi čokoládu? A co taková domácí poctivá čokoládová pěna? A když jí ještě přelijete jahodovou omáčkou, to je teprve dobrota.

Já jsem si tuhle pěnu připravila jako dezert k slavnostnímu obědu, ale musím se přiznat, že jsem to přehnala z velikostí porce, dala jsem to do poněkud velkých sklenic na víno a udělala z toho 4 pořádné porce.

Příště bych určitě udělala  z toho porcí 8 a po obědě tak akorát velké. 


 

 

Tmavá pěna: 

250 ml smetany
3 vejce
200 g kvalitní hořké čokolády
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Světlá pěna:

 250 ml smetany
3 vejce
200g kvalitní bílé čokolády (používám Merci)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Ze všeho nejdřív si dejte vařit smetanu, poté stáhnete s plotýnky a rozlámejte čokoládu, (samozřejmě dva kastrolky, aby jste si nepomíchali barvy na duhovou) vimíchejte do hladké směsi, bez kousků čokolády a dejte nejlépe přes noc vychladit.

Druhý den si rozdělte žloutky od bílků, můžete šlehat všech šest bílků najednou, potom rozdělíte na půl. Bílky vyšlehejte do tuha a pak zašlehejte 50 g moučkového cukru a 1 vanilku.

Připravte si kastrůlek s vodou a kovovou misku, vodu přiveďte skoro k bodu varu. Do misky si dejte žloutky zase všechny (potom rozdělíte na půl) žlotky nad kastrůlkem šlehejte v kovové misce s vanilkovým cukrem a 50 g moučky. Žloutky šlehejte tak dlouho, než Vám začnou houstnout, potom je odstavte a ještě prošlehávejte, aby se Vám neudělali cucky a aby uplně nezatuhlo, bude to takový hustý krém.

Teď si v jedné misce vyšleháte smetanu s bílou čokoládou a v druhé misce s tmavou čokoládou, do tuha. Pak do každé misky zašleháte půlku žloutkového krému, nakonec do každé z misek ručně vmícháte sníh z bílků.

Obě pěny podle fantazie navrstvíme do skleniček, ozdobíme ovocem a případně čokoládou.  A dáme chladit do lednice.

Pro požitkáře, si uděláme bezvadnou jahodovou omáčku.

Jahodová omáčka


150 g mražených jahod
70 ml vody
1 vanilkový cukr
1 lžička želatiny (nebo želatina na 250 ml tekutiny)

Do kastrůlku si dám jahody a vodu, přivedu k varu a přidám cukr, ještě chvilku povařím. nechám 5 min odstát a přidám lžičku želatiny, rozmíchám do rozpuštění. Potom želatinovou omáčku schladíme. a podáváme přímo při servírování, těm, co si chtějí chuť ještě trošku zlepšit.






TIRAMISU


Tiramisu známe všichni a většinou je to dezert který nikoho neurazíte. Já ho dělám vždycky, když nemám moc času na zdlouhavou přípravu. Jeho příprava mi nezabere ani půl hodinu. Připravit si ho můžete na talířek, do skleničky i do dortové formy. Já mám ráda skleničky, takže většinou ho připravuji do skleniček.

Klasické tiramisu se připravuje z mascarpone a z čerstvých vajec. Já na tuto rychlo verzi používám smetanu ke šlehání. Piškoty se máčí do kávy s amaretem, ale já vám poradím, pokud použijete koňak, rum, malibu, ořechový likér, nic rozhodně nezkazíte.

Co budete potřebovat na 6 porcí tiramisu.

 SUROVINY:

Na korpus:

1 balení cukrářských piškotů
1 šálek silné kávy
0,04 cl amareta


Na krém:

500 ml vychlazené smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2 vanilkové cukry
1 lžíce moučkové cukru (dávám třtinový)

kakao na posypání

POSTUP:

Nejprve si uvařím do 250 ml hrnku kávu, ze 4 lžicí instantní kávy, naliji do středně velké misky a přidám panáka amareta, doliju hrnkem studené vody a promíchám lžící.

Ušlehám si smetanu s vanilkovými cukry do tuha (pokud se bojíte, že se Vám srazí, nebo jí nevyšleháte, tak přidejte jeden ztužovač do smetany)  v druhé misce si prošlehám mascarpone s cukrem a přidám do tuhé smetany, lehce promíchám metlou, aby se obě hmoty propojili, a poté prošlehám šlehačem (už dlouho nešlehejte, až se Vám hmota nesrazí).

Připravím si sklenice nebo talířky a namočím si cukrářské piškoty do kávy, nenechávám dlouho, ale ani moc krátce, když piškot rozpůlíte, zůstane suchý jen prostředek, ten se v lednici také nasaje. Piškoty dáme na dno misek nebo položíme na talířek.

Dám si krém do cukrářského sáčku (používám silikonový bez zdobičky, ale fantazii se meze nekladou, tak zkuste zdobičkou) krém můžete do misek vrstvit i lžící. A střídáte vrstvy piškotů a krému, skončíte vrstrvou krému, kterou posypete kakaem a dejte do lednice odležet, říká se, že čím dýl tím líp. Pokud nenecháte piškoty moc suché můžete konzumovat třeba za hodinu.

Přeji dobrou chuť.



Komentáře